tiistai 22. tammikuuta 2013

UCAS-hausta

Sain kuin sainkin media-analyysin valmiiksi lukuisista häiriötekijöistä (esim. neulominen ja The Real Housewives of Beverly Hills) huolimatta. Kunhan vain pääsisin kurssin läpi, niin saisin jälleen viisi opintopistettä lisää. Työn laadussa ei kyllä tällä kertaa ollut minkäänlaista kehumista.

Anyway. UCAS-hausta lupasin höpötellä.


UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) on siis brittien yliopistohakusysteemi. Koko hakuprosessi suoritetaan netissä, ja homma on loppupeleissä aika yksinkertaista. UCAS:n nettisivut on erittäin hyvät ja kattavat, ja apua hakemuksen täyttämiseen löytyy kyllä.


Hakemus koostuu muutamasta eri osasta, jotka ovat



  • personal details eli henkilötiedot
  • choices eli ne kurssit, joihin hakee
  • education eli aiemmat opinnot
  • employment eli työkokemus
  • personal statement eli motivaatiokirje
  • reference eli suositus
Hakusysteemi on siitä mainio, että hakemusta voi täytellä pikku hiljaa siinä tahdissa kuin haluaa. Kaikkia tietoja ei tarvitse rykäistä lomakkeisiin kerralla, vaan hakemuksen voi aina tallentaa ja jatkaa täyttelyä milloin haluaa.

Tärkeimmät hakemuksen osat ovat tuo personal statement ja reference, joten niihin kannattaa ehdottomasti panostaa kunnolla. PS:n tulee olla vakuuttava ja perusteellinen selostus siitä, miksi juuri minä olen paras mahdollinen hakijaehdokas. Itsekehua ja omien vahvuuksien esille tuomista ei kannata arastella. Sekä UCAS:n sivuilta että muualta netistä löytyy hyviä neuvoja PS:n kirjoittamiseen. Itse käytin PS:ni kirjoittamiseen muutaman viikon, jonka aikana hioin tekstiä paremmaksi. Olen kyllä lukenut, että jotkut hakijat ovat nyhränneet kirjoitelmiensa kanssa kuukausia...

Reference kannattaa pyytää tietysti joltakulta nykyiseltä tai entiseltä opettajalta, joka tuntee hakijan hyvin ja osaa suositella tätä nimenomaan opiskeluun liittyvissä asioissa. Tämän takia työnantaja ei välttämättä ole paras mahdollinen suosittelija. Itse pyysin suosituksen nykyiseltä opettajaltani kansanopistosta.

Täältä löytyy erinomaiset ja tarkat ohjeet koko hakemuksen täyttämiseen. Itselleni hieman hankalaa oli aiempien opintosuoritusten listaaminen, koska koko hakuhan on tehty brittiopiskelijoille, joten suomalaisia arvosanoja listatessa täytyy vähän soveltaa. Mitään kiveen hakattuja oikeita tai vääriä tapoja arvosanojen laittamiseen ei ole. Neuvoja löytyy myös ISO ry:n usein kysytyistä kysymyksistä ja samaisen järjestön keskustelupalstalta. Tällaisenkin sivun nopealla googlauksella äskettäin löysin, tuosta olisi voinut olla apua hakuprosessin alkuvaiheessa allekirjoittaneellekin.

Hakuaika tämän vuoden syksyllä alkaviin opintoihin umpeutui 15. tammikuuta. Itse lähetin hakemukseni 9. tammikuuta. Jo parina seuraavana päivänä sain sähköpostilla ilmoituksia, että kaikki yliopistot olivat vastaanottaneet hakemukseni. Siitä hieman yli viikon päästä postitse tuli UCAS:n lähettämä welcome guide, jossa avattiin hakuprosessin etenemistä. Samaisessa kirjekuoressa sain myös tunnukset, joilla voin seurata hakuni etenemistä netissä.

Nytpä siis vain odotellaan. Yliopistot lähettävät hakijoille offereita, jotka näkyvät UCAS:n track-toiminnossa. Offer voi olla unconditional, jolloin opiskelupaikkaa tarjotaan hakijalle ilman enempiä vaatimuksia. Jos offer on conditional, liittyy siihen jonkinlaisia vaatimuksia, kuten kielikokeen tekoa tai tietyn arvosanan saaminen yo-kokeista, mikäli lopullisia tuloksia ei ole vielä tullut. Unsuccesful offer tarkoittaa, ettei yliopistolla ole tarjota hakijalle opiskelupaikkaa.

Kun kaikki offerit ovat saapuneet, voi hakija niistä sitten valita koulun, jonka offerin ottaa vastaan. Kaikkien offereiden pitäisi olla hakijoilla toukokuun 9. mennessä, joten tässä on kyllä odottelemista... Hermostuneena tarkistan sähköpostin ainakin 20 kertaa päivässä, mikä ei kyllä millään tavalla tuo mielenrauhaa. ISO ry:n foorumin seuraaminenkaan ei pahemmin lohduta, kun offereita on jo tässä vaiheessa saapunut ihmisille, enkä itse ole saanut yhtään.

Hirvittää, ja joka toinen päivä olen täysin varma siitä, ettei yksikään yliopisto huoli minua opiskelijakseen.

Noh, saa nähdä.

2 kommenttia:

  1. Hei hain myös Skotlanttiin UCAS:sin kautta täytin kaikki jne...mutta en ole vieläkään varma, että jos on EU kansalainen pitikö kummiskin lähettää heille postitse passikopiota...?

    P.S. Itseäkin jännittää ihan sikana....kaikki tää odottelu ei oikeestikkaa auta :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi tuli jostain syystä kolmesti, poistin ylimääräiset kaksi. :) Kiva törmätä johonkuhun muuhunkin, joka on samassa veneessä! Passikopiota ei mun mielestä kyllä tässä vaiheessa tarvitse mihinkään lähettää. Siitä olisi kyllä alleviivattu hakemuksessa, jos näin olisi.

      Kiitos kommentista!

      Poista